BESEDA ARHETIPI in ARHETIP PROSTITUTKE

Ja, se strinjam. Beseda ARHETIPI ne zveni prijazno. Večino svojega življenja si nisem niti približno znala predstavljati, kaj leži za njo. Le kakšni arhetipski vzorci praobnašanja neki …

Dokler se nisem pred nekaj leti dobesedno zaletela v tečaj z naslovom ARHETIPI pri Teji Wood in se ga udeležila. V naslednjih mesecih, pravzaprav nekaj letih, sem se v arhetipe dobesedno zaljubila in precej jasno prepoznala svoje vzorce – vzorce kot celoto, ne vsakega posebej.
– Zakaj v neki situaciji delujem tako in ne drugače?
– Kako lahko svoje vedenje obrnem?
– Kako se soočim z enim vzorcem, da se čez teden dni spet ne vrne ali samo preseli na drugo področje v mojem življenju?

Na primer, preživetveni ARHETIP PROSTITUTKE.

Prav vsi ga imamo. Ko predamo svojo moč v zameno za varnost, pozornost, zaslužek, napredovanje, ugled, …
Vsi to naredimo. Že kot otroci se prilagodimo staršem, da smo sprejeti. Tudi, če tega ne zahtevajo od nas na prvi pogled.
V službi morda šefu ne povemo, kaj si mislimo o njem, da obdržimo svojo pozicijo.
In še bolj aktualno – nataknemo masko, pa čeprav nas duši, ko dihamo svoj lastni izdihani zrak. Ker je obvezna. Na neki ravni si dopovemo, da to delamo, da varujemo druge ljudi.
Morda si rečemo: “Le kaj bi dala, da bi bila zdaj na morju, daleč v toplih krajih!” In včasih res kaj predamo za to. (Mimogrede, na fotki je reka Nil.)

ARHETIP PROSTITUTKE nam pomaga preživeti. Prilagodimo se situaciji, da lahko gremo naprej.
Vsi jo imamo. Ko jo vidimo pri sebi – kdaj jo vključimo in kdaj izključimo – jo veliko lažje prenašamo pri drugih.

“Ah, poglej ga no, PROSTITUTKO je vključil  !” Ne jezim se več nanj, ne obsojam, ne grajam. Čisto preprosto le vidim, kako se iz želje po varnosti, pozornosti in še čim zateče v prostitutko, torej predaja svoje moči.

Ko se s svojo PROSTITUTKO dobro spoznamo, razkrijemo, da nas v resnici želi zaščititi. Je mehanizem, ki smo ga razvili kot otroci v želji po varnosti in pozornosti. In s sabo jo vlečemo naprej v odraslost. Je čas, da postane naša zaveznica in ne več naša saboterka?

*          *          *

Naslovna fotografija: Angelja (reka Nil, Egipt)

*          *          *

Različne arhetipe družine bomo naslovili v ciklu delavnic z naslovom:

Družina kot podpora ali zavora – Delavnice o vlogi družine v arhetipski rasti ženske.

*          *          *

Prispevke o različnih arhetipih lahko najdete na mojem You Tube kanalu – Angelja na povezavi  https://www.youtube.com/channel/UCU9f4gb34QIJOCYV6CRDILg/videos

Objave najdete tudi na FB na povezavi https://www.facebook.com/angelja.k.surca/

Sem avtorica knjige Utrinki z moje poti, Razmišljanja o osebnostni rasti. Opis knjige lahko najdete na povezavi https://angelja.si/predstavitev-knjige/