Loading Dogodki

POT DO DIVJE ŽENSKE

Delavnice o vlogi družine v arhetipski rasti ženske

Čas, v katerem živimo, nam vsakodnevno zastavlja nove izzive. Številna vprašanja se nam vsakodnevno postavljajo na našo pot. Hitro lahko zdrknemo v pregovarjanje med DA ali NE, če ne poznamo svojega načina delovanja in odzivanja.

Ali čutimo svoj pravi DA oziroma NE? Se znamo odzvati na izzive trenutnega obdobja?

Večina od nas se ni imela možnosti naučiti razlikovati med tem ali čuti svoj jasni DA ali NE. Starši nam tega niso mogli predati, saj tudi sami niso vedeli. Šole nas niso učile spoznavanja same sebe, bolj so nas informirali in programirali. Torej …

Pravi odgovor v sebi prepoznamo, ko slečemo tone oblog, ki smo jih naložile nase tekom življenja. Ko odvržemo bremena, začne na plano prihajati naše avtentično bistvo, ki še kako dobro ve, kaj želi in česa si ne želi.

In ker se naše prilagajanje družbenim pravilom začne že v otroštvu, v družini, bomo tudi začele z družino. Na sredinih srečanjih bomo pogledale v svoje družinske odnose. Kako jih obvladujemo oziroma kako oni obvladujejo nas? Nas družina podpira ali zavira?

Ob vsakem srečanju se bomo posvetile enemu aspektu družinskih odnosov. Nanje bomo pogledale z arhetipskega stališča. Poiskale bomo senčne in sončne strani, torej plati, ki nas zavirajo oziroma podpirajo. Pogledale bomo tudi možne poti uravnovešanja. Predvsem pa bomo sledile vplivu posameznih družinskih odnosov na arhetipsko rast ženske. Kako lahko v sebi razvijemo arhetip divje ženske, ki je avtentična in se v polnosti posveča svojim kreativnim potencialom?

V raziskovanju bomo sledile razvoju našega notranjega otroka skozi družinske arhetipe, ki nas najbolj zaznamujejo:

 1. srečanje – 24. 2. 2021, 17-20 ure: Rojstvo – Nastala je družina
 2. srečanje – 3. 3. 2021, 17-20 ure: Mati
 3. srečanje – 10. 3. 2021, 17-20 ure: Oče
 4. srečanje – 17. 3. 2021, 17-20 ure: Partner
 5. srečanje – 24. 3. 2021, 17-20 ure: Naporni odnosi (tašča, prijateljice, sodelavci)
 6. srečanje – 31. 3. 2021, 17-20 ure: Otroci
 7. srečanje – 7. 4. 2021, 17-20 ure: Divja ženska

Možno je obiskati vsako posamezno delavnico. Skupina bodo majhna, da se vsaka udeleženka lahko izrazi in je slišana. Velik poudarek na procesu spuščanja. Največji napredek boste dosegle, če se arhetipom predate v celotnem ciklu.

Pri dosedanjih delavnicah se je že pokazalo, da se tematika posameznega dne oblikuje glede na problematiko udeleženk. Tudi, če nimate partnerja, se na delavnici Partner razdeluje žensko-moški princip itd.

Cena posamične delavnice:      30 evrov

Delavnice bodo potekale po spletu v programu Zoom.

Prijave na e-mail naslov:       info@angelja.si

(Odgovorim v popoldansko-večernih urah.)

Da bo pot prepoznavanja naših arhetipov lažja, bo pripomogla tudi knjiga z opisi 108 ARHETIPOV, ki bo luč tega sveta ugledala enkrat v tem letu … Notri boste našle kar nekaj tridimenzionalnih arhetipov in arhetipov prehoda. Knjiga se popravlja in pripravlja!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Morda se nam zdi, da vemo veliko o svojih družinskih odnosih.

 • A zakaj se marsikatera ženska počuti ujeta vanje?
 • Zakaj se številni naši razgovori v zaskrbljenosti vrtijo okoli njih?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Arhetipi so vzorci obnašanja. Če skozi njihovo prizmo pogledamo na svoje življenje, lahko odkrijemo vzorce, ki nas ovirajo in nam ne dovolijo napredovati in razrešiti težavnih situacij, v katerih smo se znašli.

Arhetipske vpoglede olajšajo arhetipske knjižnice. V njih so zbrani arhetipi, t.j. vedenjski vzorci, ki so značilni za ljudi. Srečamo se z notranjim otrokom, saboterjem, negovalko, reševalko, učiteljem, rabljem in žrtvijo, prostitutko, umetnikom, hedonistom, zapeljivcem, partnerjem, prijateljem in številnimi drugimi.

 • Kateri so arhetipi, ki jih preigravamo v moji družini?
 • Imam občutek, da se vrtim v krogu, ali sem že našla izhod v novo, bolj zadovoljujočo resničnost?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Srečanja bomo začele s kratkim meditativnim umirjanjem, da otresemo dnevne skrbi in se prepustimo višjemu vodstvu.

V nadaljevanju bomo z arhetipskega stališča osvetlile družino in družinske vloge. Pogledale bomo v ozadje naših družinskih zgodb, v občutke, ki so jih le-te sprožile.

 • Kateri dogodki so me zaznamovali?
 • Kako sem se počutila?
 • Kakšen zapis je nastal v mojem notranjem otroku?
 • Katera vedenja članov družine še vedno nosim s seboj?
 • Čas je, da spustim in se osvobodim …

Spuščale bomo med pogovori in arhetipskimi meditacijami. Že samo prepoznanje vzorca lahko omogoči, da ga zavestno obrnemo. Ali pa ga le opazujemo in le-ta počasi sprošča svoj primež …

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

PODROBEN OPIS DELAVNICE

1. srečanje: ROJSTVO – NASTALA JE DRUŽINA

Saj poznate tisto bajko, da štorklja prinese dojenčka v hišo? Roza ali modri sveženj? Že barva svežnja marsikdaj odloča o usodi otroka. Bajka o štorklji je razširjena malodane preko celega sveta; ne pove pa, kam štorklja odide, ko odda otroka? Kakorkoli, v hiši je nastala prava družina. Mati, oče in otrok. Morda se kasneje pridružijo še sestrice in bratci.

V sončnem aspektu naj bi bila družina naše zatočišče, v katerem čutimo sprejetost, ljubezen in spoštovanje. Naši starši naj bi nas naučili sprejemati odgovornost za lastno življenje in postavljanja zunanjih mej. Podprli naj bi nas, da bi sledili lastnim izbiram. Pospremili naj bi nas v odraslost in samostojnost. A v resnici marsikateri starši ne zmorejo predati nečesa, česar niti sami niso prejeli. In, če preberemo nekatere knjige o življenju naših slovenskih prednikov, lahko spoznamo, kako velik napredek so naši starši naredili v primerjavi s predhodnimi generacijami …

Nekatere družine so približki uravnovešenih domov, a v veliko večih se preigravajo različne družinske dinamike. Mati in oče, ki sta v družino prinesla vsak svojo čustveno prtljago, se pod pritiskom vsakodnevnega življenja trudita za medsebojni odnos in skrb za otroke. Včasih uspeta bolj, včasih manj. A v večini družin ena od oseb prevzame vlogo rablja – izvaja manjši ali večji pritisk na okolico. Ostali člani se ubadajo z njim. Družinski rabelj lahko nastane prek odvisnosti, avtoritativnega vedenja, togosti, ignorance, nezmožnosti sprejemanja čustev, koleričnih izpadov, totalne odsotnosti zaradi predanosti karieri … Rabelj je lahko oče, mati ali otrok. Če družina na prvi pogled izgleda zelo mirna in urejena, to še ne pomeni, da v njej ni rablja. Morda le konflikti niso dovoljeni in so se vsi družinski člani temu nenapisanemu pravilu podredili …

V 1. srečanju bomo pogledale v različne družinske vloge, ki jih odigravamo. Vprašale se bomo, kdo se je v naši družini približal vlogi rablja? Katere vloge so si razdelili ostali člani družine? Spoznale bomo, kakšne vzorce v odraslost potegnemo iz igranja določenih vlog?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Vir naslovne fotografije: unsplash..com

Avtor naslovne fotografije: Wes Hicks

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Prispevke o različnih arhetipih lahko najdete na mojem You Tube kanalu – Angelja na povezavi  https://www.youtube.com/channel/UCU9f4gb34QIJOCYV6CRDILg/videos

Objave najdete tudi na FB na povezavi https://www.facebook.com/angelja.k.surca/

Sem avtorica knjige Utrinki z moje poti, Razmišljanja o osebnostni rasti. Opis knjige lahko najdete na povezavi  https://angelja.si/predstavitev-knjige/

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ZAHVALA

Iz vsega srca se zahvaljujem življenju, ki me je pripeljalo do Teje Wood. Posebna zahvala Teji, ki me je vpeljala v čudoviti svet arhetipov, mi predala ogromno znanja in usmerila k intuicijskim arhetipskim vpogledom.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

MNENJI s konca neverjetnega leta 2020

 

 

Prisrčna hvala za Tvoje čudovito darilo; neskončno uživam ob prebiranju tvojih misli, razmišljanj, vpogledov, razlag in hudomušnih vložkov😃 … Težko opišem čarobnost tega trenutka: v objemu moje družinice mirno počivam, si polnim baterije in se razvajam s čudovitimi mislimi iz Tvoje knjige. Hrana za dušo🥰      (S.L.)

Delite ta prispevek še z ostalimi!