ARHETIP MATERE

Z ARHETIPOM MATERE se sreča vsakdo izmed nas, saj preko matere pridemo na ta svet. Definira nas na mnogo načinov. Prvi je povezan že z nosečnostjo: »Nas je z veseljem pričakovala?« To ni vedno resnica. Marsikatera nosečnica se znajde v stiski in njena čustva čuti tudi še nerojeni otrok.

Mati povezujemo z brezpogojno ljubeznijo. V Sloveniji se le-ta pogosto pojmuje kot cankarjevska mati. Uslužna in podrejena mati, ki je vedno pripravljena delati za druge, popolnoma preko svojih zmogljivosti. Ob tem pozabi nase, pravzaprav se sploh ne zaveda svojih potreb. Sama sebe ne pozna, saj živi po merilih družbe. V zadnjem stoletju se je ta »ideal« nekoliko popravil, a cankarjevska mati še vedno ždi v ozadju sodobnih mam. Še vedno se veliko prepogosto izrazi preko otroka, ki postane mamin projekt.

Po drugi strani pa sodobne ženske padajo v senčni moški aspekt, ko v svojih karierah želijo parirati moškim v tekmovanju za boljše pozicije. Ker se ne znajo izraziti z ženskimi kvalitetami, se izgubljajo v delovanju na moški način. Marsikatera ženska celo na videz postane prava možača.

Noben od zgornjih načinov ne predstavlja zdrave identitete ženske. Pomeni le, da se ženska sploh ne pozna. Ne ve, kakšna je njena avtentična narava. Način vedenja, ki ga kaže navzven, pa je prevzela iz svoje družine, od svoje matere, prednic in žensk v okolici.

Če se poglobimo v svoj odnos z mamo, lahko zato ogromno izvemo o sami sebi. Jo v resnici spoštujemo? Pogledamo za maske, ki so vidne navzven. Ugotovimo, kaj smo prevzele od naših mam in katere lastnosti so naše bistvo.

Kot vesten vrtnar počistimo prostor med seboj in mamo, da postane naša komunikacija bolj kvalitetna. Da osvobodimo sebe in njo. Pa naj bo še živa ali pa na drugi strani mavrice.

————————————————————————–

Na četrtkovi delavnici, 24. 9. 2020, se bomo zato poglobile v ARHETIP MATERE. Dovolile bomo, da nam bodo spregovorili arhetipi, ki jih povezujemo z njo: od negovalke, skrbnice, družinske ekonomistke, pa do razposajenke, ženske z veliko začetnico in ljubimke. Kaj nam predstavlja naša mati in kaj smo prevzele me? Česa nismo razvile, ker nismo poznale?

————————————————————————–

Vir fotografije: unsplash.com

Avtorica fotografije: Caroline Hernand


Prispevke o različnih arhetipih lahko najdete na mojem You Tube kanalu – Angelja na povezavi  https://www.youtube.com/@angelja859/videos

Objave najdete tudi na FB na povezavi https://www.facebook.com/angelja.k.surca/

Sem avtorica knjige Utrinki z moje poti, Razmišljanja o osebnostni rasti. Opis knjige lahko najdete na povezavi  https://angelja.si/predstavitev-knjige/