KAJ OBLIKUJE DIVJO ŽENSKO V MENI?

Moram priznati, da sem za divjo žensko prvič slišala šele po štiridesetem letu. Predstavlja mi avtentično žensko, ki pozna svoje globine, spolno energijo in se zaveda, kaj si želi. Ne dovoli si vplivati od okolice. Sledi sebi. Je srčna, a zna kljub temu postaviti jasne zunanje meje. Kajti zaveda se, da srčnost ni razdajanje svoje lastne energije. Spoštuje um, a mu da mesto, ki mu pripada. Povezovanje z naravo in srcem sta ji na prvem mestu. Pa tudi ustvarjanje, lastna kreativnost.

Je arhetip divje ženske le ideal?

Zagotovo ne. Divjo žensko v sebi razvijajo posameznice, ki z leti postajajo kot dobro vino. Notranja lepota jih greje, da njihov zunanji izraz zadrži obilico čara, topline in nežnosti. Kljub letom in številnim izkušnjam.

Arhetip divje ženske imamo v sebi vse. Ali ga izrazimo, ali ne, je posledica naših odločitev in načina življenja?!

Do divje ženske nas v resnici pripeljejo naše izkušnje, tiste pozitivne in tiste grenke. Morda slednje še veliko bolj kot prve. Oblikujejo nas od dneva rojstva in še prej. Naša družina ima pri tem ogromno vlogo, saj v njej oblikujemo svoje vzorce in prepričanja, ki nas z leti vedno bolj vežejo. Navade družine postanejo naše navade, pa četudi jih nočemo in se v naše življenje pritihotapijo po prstih in nekje z zadnje strani.

Družino včasih vidimo kot podporo, drugič kot zavoro.

Mati, oče, partner, tašča (in tast), otroci so tisti arhetipi družine, ki žensko najbolj oblikujejo. Od njenega odzivanja nanje je odvisno ali se bo divja ženska (beri: »zvestoba ženske do same sebe«) sploh izrazila v njenem življenju.

Vprašanje je, kako v stikih z družinskimi člani ostati zvesta sama sebi?

Kako se ne izgubljati v utrujenosti in naveličanosti, ko je ženska ujetnica želja drugih?

Kako priti do svoje divje ženske – do nekoliko neukročene, avtentične sebe?

*          *          *

Zgoraj naštete družinske arhetipe naslovimo v ciklu delavnic z naslovom:

Družina kot podpora ali zavora – Delavnice o vlogi družine v arhetipski rasti ženske.

 

Vir naslovne fotografije: unsplash.com

Avtor: Noah Buscher

*          *          *

Prispevke o različnih arhetipih lahko najdete na mojem You Tube kanalu – Angelja na povezavi https://www.youtube.com/channel/UCU9f4gb34QIJOCYV6CRDILg/videos

Objave najdete tudi na FB na povezavi https://www.facebook.com/angelja.k.surca/

Sem avtorica knjige Utrinki z moje poti, Razmišljanja o osebnostni rasti. Opis knjige lahko najdete na povezavi https://angelja.si/predstavitev-knjige/