Kaj so arhetipi?

Arhetipi so vzorci obnašanja, ki jih najdemo pri ljudeh. Lahko tudi rečemo, da so arhetipi različne vrste energij v nas.

Čeprav smo tehnološko kot družba zelo napredovali, pa se psihološko vedemo dokaj nespremenjeno. Še vedno lahko med ljudmi najdemo prave angele, dobričine, negovalke, po drugi strani pa manipulatorje, čustvene vampirje in pametnjakoviče. Vsakdo se je že kdaj postavil v vlogo žrtve, ko so preizkušnje pritiskale nanj, ali pa je predal moč zunanji avtoriteti kot arhetip prostitutke. V ljudeh okoli sebe lahko prepoznamo skopuhe, reševalke, kritike (sodnike), raziskovalce, vizionarje, upornike, prilagodljivce, … Katere arhetipske energije vplivajo na naš način odzivanja?

Arhetipske knjižnice

Obstajajo različne ARHETIPSKE KNJIŽNICE, ki združujejo določene arhetipe glede na namen. Ko pri sebi pogledamo, kako se v nas izražajo arhetipi izbrane knjižnice, pridobimo o sebi veliko spoznanj. Nase pogledamo celostno, saj arhetipska knjižnica pokriva različne možne načine človeškega vedenja in delovanja.

Arhetipski pristop je blizu sodobnemu človeku, ki vpogledu v svoj notranji svet najprej pristopi prek razuma. Šolski sistem in način sodobnega življenja nas je namreč močno pogojil v mentalna bitja. Pa vendar, ko raziskujemo svoje arhetipe, se začnejo ti oglašati tudi intuitivno. Takšni vpogledi v naš notranji svet so zelo dragoceni, saj pridejo neposredno iz našega nezavednega. Spoznamo nekaj, česar o sebi nismo vedeli. Ti vpogledi nas začudijo, zato vemo, da so pristni.

ahetipi

Imena različnih arhetipov

arhetipi
Lepa in skrivnostna. Kaj pa se skriva v njenem notranjem svetu? (Vir: unsplash.com; Foto: Anthony Tran)

Intuitivni vpogledi

Intuitivne vpoglede lahko naslovimo skozi arhetipske meditacije, pisanje ali intervjuje z arhetipi. Če si izberemo nek arhetip, in z njim delamo določeno časovno obdobje, nam kar tekom naših vsakodnevnih dejavnosti posreduje številne uvide. Če te uvide spremenimo v delovanje, lahko v svojem življenju obnemo ogromno stvari.

Na primer, prepoznamo, da smo v otroštvu mirili svoja starša, ki sta se izgubljala v množici prepirov. Te izkušnje so ostale zapisane v našem telesu in tudi veliko kasneje, ko smo že v službi, delujemo kot mirovniki. Samo nakaže se prepir v naši okolici, pa že hitimo umirjati sprti strani, čeprav s prepirom nimamo nič. Ko ozavestimo svoje nepotrebno vpletanje v situacije, ki se nas pravzaprav nič ne tičejo, se lahko zadržimo in ne vstopamo več na prizorišča sporov. Ohranimo svojo energijo, ki bi jo sicer porabili za umirjanje konfliktov drugih ljudi.

Svet arhetipov

Prilagodljivke so že v otroštvu povsem nezavedno poskrbele, da so delovale v skladu z marsikdaj neizrečenimi željami staršev. Trudile so si pridobiti njuno naklonjenost in zapolniti svojo čustveno praznino. Tudi kot odrasle si ne upajo izraziti svojega mnenja. Vedno delujejo tako, da se prilagodijo skupini, ki ji pripadajo. S tem popolnoma preskočijo svoje potrebe, pa če se jih zavedajo ali sploh ne.

Čustvenim potrebam nadzornice v njenem otroštvu ni bilo zadoščeno. Morda se je oče v družini predajal alkoholu in nikdar ni vedela, kaj bo prišlo v naslednji uri. V odraslosti poskuša nadzorovati delovanje svoje okolice, da bi se počutila varno. S svojim nadzorom se omejuje in ne more delovati sproščeno, okolica pa je jezna nanjo.

Kdor se želi v svoj arhetipski svet še bolj poglobiti, lahko s stališča arhetipov pogleda še svojo mater in očeta. Katere vzorce je potegnil od njiju in kateri so ga tako motili, da se je zatekel v njihovo nasprotje?

arhetipi

Sestanek lahko odkrije veliko naših arhetipov – vedenjskih vzorcev. (Vir: unsplash.com;  Foto: Austin Distel)

arhetipi

Družinska srečanja -zbirka družinskih energij. (Vir: unsplash.com;  Foto: Tyler Nix)

Vsi ljudje imamo vse arhetipe

V partnerju/-ici največkrat izberemo arhetipe, ki so nam znani iz lastne družine. Na žalost se velikokrat zgodi, da če izhajamo iz konfliktne družine, enake energije potegnemo tudi v svoje partnerstvo. Vsi si želimo ljubeč partnerski odnos, a če teh energij ne poznamo, jih tudi ne moremo pritegniti. Najprej jih moramo spoznati, ko skozi proces transformacije spustimo konfliktne (tudi travmatične) energije svojega otroštva, naredimo prostor ter se spoznamo z bolj osrečujočimi energijami.

Pogledamo lahko še arhetipe svojih otrok. Katere energije so oni prevzeli od nas ali celo od naših staršev? Katere od partnerja in njegovih staršev? Kar bomo predelali oziroma spustili mi sami, ne bomo prenesli nanje.

Vsi ljudje imamo vse arhetipe. Pa vendar so nekateri arhetipi veliko bolj izraženi kot drugi. Pomembno je, da te prepoznamo in jih uravnotežimo. Življenje na ta način postane veliko bolj lahkotno. Ko poznamo svoje glavne arhetipe, se veliko manj zapletamo z drugimi ljudmi. Tudi veliko manj reagiramo, ko ljudje pritisnejo na našo šibko točko, saj hitro vidimo zrcaljenje – imajo jo tudi oni. Sočutni smo do njih in do sebe. Vedemo se bolj sproščeno, gremo ven iz togih odzivov. Smo bolj tolerantni, a vendar ne popuščamo. Veliko bolj stojimo v svoji moči in definiramo svoje zunanje meje. V situacijah, ki nas bi izčrpavale, znamo reči jasen NE. Življenje vedno bolj zaznavamo skozi srce in sočutje, ne več toliko skozi razum. Postajamo bolj intuitivni.