NE VERJAMEM, KAJ VIDIM/SLIŠIM ALI KOGNITIVNA DISONANCA

Že teden dni mi roji po glavi, naj kaj napišem o kognitivni disonanci. Pomeni, da imamo neko prepričanje o svetu in ga ne želimo izpustiti. Če bi ga, bi se počutili preveč nelagodno.

Marsikdo noče opaziti, da se zunanji svet še kako spreminja in da se ne bo vrnil na prejšnjo raven udobnega zahodnjaškega življenja.

V letošnjem letu smo lahko občutili, kako krhka je naša realnost, ki se je še nedavno marsikomu zdela tako trdna. Je matrika, ki se počasi raztaplja, spreminja. Svet, kot je obstajal, se ne bo več vrnil.

Spremenili smo se tudi ljudje. Pod pritiski drugačnih življenjskih okoliščin smo si zastavili vprašanja zakaj, čemu, kako in kaj? Odgovori morda niso jasni ali pa v sebi čutimo tesnobo pred prihodnostjo.

Ko gledamo svet okoli sebe, morda ne moremo verjeti, da se to res dogaja. Nočemo videti kolektivne teme, ki prihaja na površje?

Kognitivna disonanca pomeni, da ima oseba o neki stvari tako močno prepričanje, da ne zmore sprejeti drugačnega pogleda nanjo. Trmasto se oklepa svojega prvotnega prepričanja. Daje ji varnost. Živi v iluziji. Drugačna informacija, resnica lahko dobesedno stoji pred njenimi očmi, pa je noče videti. Ne zmore jo videti čez svojo iluzijo.

In ja, prihaja obdobje, ko se bo s kognitivno disonanco srečalo veliko ljudi. Ne bodo zmogli verjeti, saj bi jim to povzročalo preveliko nelagodje. Torej bodo zanikali, se izogibali, iskali svoje razlage …

*           *           *

Smo v fazi, ko le iz vsega srca verjamemo, da bo življenje zorelo naprej. Da bo svetloba dovolj močna, da bo premagala temo.

Vsak pri sebi moramo opraviti svoje delo – prepoznati, kje sami prispevamo k temi, in jo preobraziti. Zraven pa sevati svetlobo.

*           *           *

Naslovna fotografija: Angelja (Bordeaux, Francija) – Ne morem verjeti, kakšno kravo so naredili?!

*           *           *

Prispevke o različnih arhetipih lahko najdete na mojem You Tube kanalu – Angelja na povezavi  https://www.youtube.com/channel/UCU9f4gb34QIJOCYV6CRDILg/videos

Objave najdete tudi na FB na povezavi https://www.facebook.com/angelja.k.surca/

Sem avtorica knjige Utrinki z moje poti, Razmišljanja o osebnostni rasti. Opis knjige lahko najdete na povezavi  https://angelja.si/predstavitev-knjige/