Raziskovanje naših arhetipov

Raziskovanje svojih arhetipov začnemo tako, da pogledamo vse arhetipe neke arhetipske knjižnice. Pristop je blizu sodobnim ljudem, saj smo pogosto precej razumski. Že pogled v knjižnico arhetipov nam bo hitro odzrcalil tiste, ki so za nas najpomembnejši. Morda bomo ob njih začutil drget, posebno privlačnost ali pa nas bodo odbijali. Tem arhetipom se moramo še posebej posvetiti in jih raziskati, tako njihove senčne kot sončne aspekte. Morda se v senčnih aspektih skrivajo še veliko večja darila kot v sončnih.

Če želimo pridobiti bolj podroben vpogled v naše prevladujoče arhetipe (energije), pogledamo še arhetipe staršev, partnerja/-ice in otrok. Hitro lahko opazimo poglavitne vzorce, ki se vlečejo iz primarne družine in vplivajo tudi na naše odraslo življenje. Šele, ko jih poznamo, jih lahko obrnemo. In ker smo pogledali vse arhetipe neke knjižnice, dobimo celostno sliko o energijah, ki nas sestavljajo in vplivajo na naš način delovanja. Ne gledamo le posameznega vzorca.

Najdragocenejši dar pa čaka tiste raziskovalce lastnih arhetipov, ki se z njimi povežejo na intuitivni ravni. Sporočila arhetipov so globoka in prihajajo iz sfere nezavednega. Prihajajo kot tiha sporočila, ki so zelo resnična vedenja o njih samih, oseba pa se jih prej sploh ni zavedala.

Knjižnica arhetipov

Imena različnih arhetipov

Hedonist

Senčni aspekti hedonista: Nagnjen je k pretiranemu uživanju v hrani, čutnosti, pijači … Pogosto postane odvisnik. Bolj ga zaznamuje lenoba kot ljubezen do dela.

Sončni aspekti hedonista: Ve, da potrebuje počitek, zato se zna ustaviti in ne zapade v deloholizem. Privošči si počitnice in nego.

Arhetip hedonista

Arhetip hedonista

Arhetip služabnika

Arhetip služabnika

Služabnik

Senčni aspekti služabnika: Oseba z arhetipom služabnika potrebuje nekoga nad seboj, ker ne zna prevzeti odgovornosti zase. Veliko žensk se podredi in služi moškim.

Sončni aspekti služabnika: Oseba prepozna, da neprestano nekomu služi in vzame svojo moč nazaj v svoje roke. Na primer, ženska neha sedem dni na teden pospravljati stanovanje in si privošči malo hedonista (počitek).

Feniks

Senčni aspekti feniksa: Oseba ostaja ujeta v teži svoje preizkušnje. Ne zmore ven, ampak ostaja v vlogi žrtve.

Sončni aspekti feniksa: OOseba po vsakem porazu vedno znova zmore zbrti svoje moči in vstati iz pogorišča težke preizkušnje.

Arhetip feniksa

Arhetip feniksa

Arhetip prostitutke

Arhetip prostitutke

Prostitutka

Senčni aspekti prostitutke: Oseba predaja svojo moč drugim osebam, sistemom, stvarem, programom …

Sončni aspekti prostitutke: Oseba vedno bolj prepoznava, da predaja svojo moč. Začne jo prevzemati nazaj v svoje roke. Prevzema odgovornost za svoje življenje.

Žrtev

Senčni aspekti žrtve: Oseba se smili sama sebi in se zateka v pasivnost. Morda se zateka v bolezen, ker na ta način dobi pozornost. V svojem notranjem samogovoru si govori: »Nikoli mi ne bo uspelo! Ne zmorem! Ni mi usojeno! Nihče me ne mara!«

Sončni aspekti žrtve: Žrtev prepozna, kako pravzaprav zapravlja svoje življenje in izčprpuje ljudi v okolici. Začne izstopati iz vloge žrtve in postaja bolj aktivna. Prevzema odgovornost za svoja dejanja.

Arhetip žrtve

Arhetip žrtve (Vir: unsplash.com; Foto: Anthony Tran)

Arhetip športnika

Arhetip športnika (Vir: unsplash.com; Foto: Serghei Trofimov)

Športnik

Senčni aspekti športnika: Pretiravanje s športom do mere, ki je že nezdrav do telesa. Pretirana tekmovalnost. Po drugi strani pa lenoba, ko oseba ne skrbi niti za gibanje niti za svoje zdravje.

Šport je pomemben za zdrav duh v zdravem telesu. Spodbuja aktivni princip v nas, da delujemo. Arhetip športnika daje vztrajnost.