SLAP TU, SLAP TAM

 

Sončni dan, ki se je razgrnil pred mano je bil ravno pravšnji za obisk slapov in nabiranje novih energij pod pršečimi vodnimi kapljicami. Le kje je najbližji slap?

Vulkansko področje v južnem Oregonu in severni Kaliforniji sta dobesedno prepredena s številnimi jezeri, potoki in slapovi. Slap tu, slap tam.

Potok Burney-travni čopki

 

Burney-jevi slapovi so eni od najbolj znanih. Niso niti največji, niti najširši v ZDA, so pa menda najlepši. Visoki so 39 m, čeznje pa vsak dan steče okoli 380 milijonov litrov vode. Meni pa je bil še dodatno zanimiv potok Burney s svetlozelenimi travnimi čopki, ki vztrajno rastejo na skalah sredi vodnega toka.

 

 

 

Pacifiška grebenska pešpot

 

Ob parku Burney pa poteka tudi pacifiška grebenska pešpot.

Tabla mi je namignila, da je bližje do Kanade kot do Mehike.

 

 

 

V parku ob slapu sta me zvedavo prišla pogledat čudovita modra ptica in veverica. Prva je hitro odletela, veverica pa je pred menoj pozirala malo dlje.

Park Burney-modra ptica      Park Burney-veverica

*    *     *

McClaudovi slapovi so veliko manj poznani, se pa več slapov nahaja na območju kakih 2 km. Po kanjonu vodi lahkotna pešpot, manj popotniško razpoloženi obiskovalci pa se lahko pripeljejo do parkirišč ob takoimenovanih zgornjih, srednjih in spodnjih slapovih. Mogočna senca in bližina vode poleti močno osvežijo vroče ozračje. Zato ni čudno, da so v okolici slapov razvrstili številne klopi za sprehajalce.

McClaud-upper falls     McClaud-middle falls     McClaud-lower falls