knjiga mozaik arhetipov

Podnaslov knjige je:  Z arhetipi na potovanjih.

Vsekakor mi v družbi tako senčnih kot sončnih aspektov arhetipov na potovanjih ni bilo dolgčas niti takrat, ko sem bila sama. Odkar sem s svojimi arhetipi vzpostavila odnos, me znajo še kako presenetiti – včasih z mogočnim sporočilom o tem, kje izgubljam energijo, drugič pa me pošteno nasmejejo s kakšno šaljivo pripombo.

PREDSTAVITEV KNJIGE

Raziskovalka svetov

RAZISKOVALKA SVETOV je čisto poseben potopis. Bralca ne peljem le po fizičnih prostorih naše čudovite Zemlje, ki sem jih obiskala v svojem življenju. Potovanja povežem tudi z notranjim potovanjem, z izkušnjami in spoznanji, ki so mi jih prinesla. Z bralcem se podava na skupno pot arhetipske rasti skozi čas.

Po izidu druge knjige MOZAIK ARHETIPOV (zbirka opisov 108 arhetipov) so me bralci večkrat spodbudili, naj arhetipe opišem v bolj praktični obliki. Zanimalo jih je, kako nas arhetipi spremljajo skozi življenje. Ta pristop sem uporabila v svoji tretji knjigi RAZISKOVALKA SVETOV. Številna službena in turistična potovanja so mi v življenju natresla kup dogodivščin. Na teh poteh sem opazovala, kako se odzivam sama in kako se odzivajo ljudje okoli mene. Eden mojih dominantnih arhetipov je namreč raziskovalka in zelo rada raziskujem tudi svoj notranji svet in osebnosti v okolici. Med dogodivščine v knjigi sem tako vpletla imena arhetipov, da vas pobožajo in izzovejo hkrati.

V knjigi boste našli zvrhan koš dogodivščin iz različnih dežel, od tistih bližnjih (Italija, Francija, Velika Britanija, Nizozemska …), do bolj oddaljenih (Brazilija, Indija, ZDA, Japonska, Uzbekistan …). Vse so zaznamovale en delček moje osebnosti. Lahko bi rekla, da je izkušnja vsake dežele vplivala na mojo arhetipsko rast. V življenjih vsi ljudje arhetipsko rastemo. Pravzaprav, naša arhetipska rast poteka čez podobne korake, ko stopamo iz otroštva, mladostništva na pot odraslega, ki prevzema odgovornosti. Potovanja obsegajo le en del mojega življenja, a bodo za marsikakšnega bralca lahko velika spodbuda, ko bo bral, kako sem prehajala iz bolj senčnih v bolj sončne aspekte arhetipov.

Spoznali boste mladostnico, ki je bila v želji po raziskovanju sveta (pre)hitro pripravljena na plan potegniti svojo avanturistko in pametnjakovičko.

Obrekljivki sodobne družbe – prevelika količina informacij in internet – sta spodbudili boječko, da se je povprašala o varnosti potovanj. Saboterka je ob tem pomislila, da bo varneje ostati doma, zato je bolezen izbruhnila kak dan/teden pred odhodom.

Svečenica me je vodila na prostore, ki so presegali čas in spodbujali k obredu. Magična kreatorka pa me je vedno uspela potegniti iz nevšečnosti.

Zbiralka lastne energije pa je arhetip, ki me je vodil po prostorih časa, da sem z njih pobrala delčke svoje razpršene energije.

Vsaj pri službenih potovanjih je imela prste vmes tudi sončna pridna punčka, saj brez opravljenih preizkusov v laboratoriju in obdelave podatkov ne bi mogla pravočasno pripraviti predavanj. Senčna pridna punčka je pa tisti naš del, ki je čisto preveč ubogljiv.

Srečali pa boste še manekenko, športnico, bojevnico, avanturistko, kraljico, divjo žensko, modrost srca, notranjega otroka, grdega račka, igrivega otroka, spraševalca, modrost telesa in številne druge.

Ko sem takole potovala po svetu, so različne države vplivale na različne moje arhetipe.

Zagotovo je bila Italija tista, ki je prebudila moj sončni aspekt hedonistke. Naučila sem se občudovati stara mestna jedra in prečudovite umetnine. Italija je mojo umetnico vedno znova zazibala v zamaknjenost. Da ne spregovorim o tem, da je s svojim urejenim kaosom Italija v marsičem v sončno stran obrnila tudi mojo nadzornico.

Francija me je pa skušala – boš zmogla?! Veliko drobnih nevšečnosti mi je natrosila. Ukradli so mi toaletno torbico, naletela sem na cel kup stavk, pa še med iskanjem bližnjice smo se kar precej izgubili. Za nameček je letalski prevoznik v Ljubljani pozabil prtljago, tako da me je izkušal moj arhetip manekenke, ko pri sebi nisem imela oblek za preobleči.

V Indiji so me skušali potepuški psi. Sem se v svojem telesu skrčila na minimum vsakič, ko sem šla mimo njih. Pravi zalogaj za mojo boječko. Ta država mi je nazorno pokazala odnos med gospodarjem in služabnikom. Da ne govorim o tekmi med žrtvijo in upornico

Gora Grossglockner pa me je učila umetnosti razločevanja. »Zmorem/ne zmorem?« sem se vprašala. Znam razločiti, kdaj zmorem doseči cilj, ali kdaj je modro, da se umaknem?!

Vstopite v zgodbe arhetipov, ki so raziskovali svet.

Popeljali vas bodo še na Japonsko, ZDA, Rusijo, Grčijo, Turčijo, Romunijo, Sharjah (del UAE), Brazilijo, Veliko Britanijo, Nizozemsko in Uzbekistan. Le kaj so tam iskali moji arhetipi svečenice, duhovne iskalke, umetnice in kraljice?

~     ~     ~    ~     ~     ~

Knjiga je tiskana v A5 formatu in črno-belem tisku. Ima preko 220 strani.

V knjigi so trije dodatki.

V prvem dodatku razložim, kaj so arhetipi.

V drugem dodatku opišem, kako je potekala moja arhetipska rast skozi potovanja.

Tretji dodatek je Seznam arhetipov, ki so omenjeni v knjigi. Pri vsakem arhetipu na seznamu so na kratko opisani njegovi senčni in sončni aspekti.

Vpiši svoj e-mail naslov in prenesi brezplačno poglavje iz knjige Raziskovalka svetov.

Video Raziskovalka svetov

Kazalo knjige

Mnenja

Mirela Smajić o knjigi RAZISKOVALKA SVETOV

Knjiga Raziskovalka svetov na lahkoten način povezuje izkušnje potovanj z raziskovanjem in rastjo preko arhetipov, kar ponuja edinstveno perspektivo knjige o osebnem razvoju. Predstavljeni arhetipi, kot so magična alkimistka, kreatorka, kraljica, svečenica, umetnica, boječka in saboterka, v tem edinstvenem potopisu služijo kot ogledalo za različne aspekte človekove osebnosti in ponujajo orodje za introspekcijo in samoraziskovanje. Vsak arhetip predstavlja specifične kvalitete ali vzorce vedenja, ki se lahko manifestirajo v našem življenju na različne načine, odvisno od situacije in naše osebne rasti.

Magična alkimistka in kreatorka simbolizirata ustvarjalno moč in sposobnost transformacije. V kontekstu potovanj ti arhetipi odražajo, kako potovanja omogočajo odkrivanje novih možnosti in preobrazbo lastne perspektive.

Kraljica, svečenica in umetnica so arhetipi, ki odsevajo avtoriteto, duhovnost in estetsko občutljivost. Ti arhetipi poudarjajo, kako potovanja hranijo našo potrebo po lepoti, smislu in povezanosti z višjimi principi.

Boječka in saboterka predstavljata notranje boje in ovire, s katerimi se srečujemo. V povezavi s potovanji ti arhetipi izpostavljajo, kako se lahko soočamo z izzivi, premagujemo strahove in rastemo skozi te izkušnje.

Avtorica skozi lastne izkušnje potovanj raziskuje te arhetipe, kako so jo podpirali in izzivali, ter kako je skozi to dinamiko prišla do pomembnih osebnostnih preobrazb. Potovanja so postala orodje za samoraziskovanje, kjer je vsako potovanje ne le fizična pot, ampak tudi potovanje v globine lastne duše.

Zanimivo je, kako avtorica omenja koncept, da potovanja omogočajo “zbiranje delčkov lastne energije”, kar nakazuje na globoko duhovno dimenzijo potovanj. Arhetipa zbiralke lastne energije in modrosti mojstra predstavljata to potrebo po celovitosti in modrosti, ki jo odkrivamo na svojih poteh.

Knjiga Raziskovalka svetov je nenavaden vodnik, ki bralcem omogoča raziskovanje lastnih arhetipov skozi prizmo potovanj. Obenem je to izjemno praktično orodje za osebno rast, ki združuje avanturo, introspekcijo in umetnost življenja.

Za vsakim poglavjem te knjige, ki prepleta potovanja z osebnim raziskovanjem skozi arhetipe, so dodana vprašanja. Zasnovana so kot most med teoretičnim razumevanjem arhetipov in praktičnim življenjem posameznika. Vprašanja spodbujajo bralce, da prepoznajo in ozavestijo, kako se različni arhetipi manifestirajo skozi njihove lastne izkušnje potovanj ter kako ti arhetipi vplivajo na njihovo dojemanje in interakcijo z zunanjim svetom.

Ta interaktivni pristop omogoča bralcem, da lažje razumejo abstraktne koncepte arhetipov in jih tudi neposredno povežejo s svojimi življenjskimi izkušnjami.

Potovanja in dogodki iz vsakdanjega življenja niso le bežne izkušnje, ampak priložnosti za globoko osebno rast. Z razumevanjem, kateri arhetipi so aktivni v določenih situacijah, lahko bralci začnejo zavestno delati na harmonizaciji svojih notranjih sil, iskati ravnovesje med sončnimi in senčnimi aspekti svoje osebnosti ter tako izboljšati svojo kvaliteto življenja.

Mirela Smajić